Robot produceert Nederlandse banen

In de zoektocht van ingenieursbureau Fencx naar het effect van robotisering in Nederland is de Betech Group gevraagd als kennispartner uit de praktijk.

Het effect van robotisering

Laurens Snoek (mede-eigenaar ingenieursbureau Fencx) schrijft:

Bij onze zoektocht naar het effect van robotisering kon een bezoek aan de Betech Group niet uitblijven. Voor wie Betech niet kent zullen we dat eerst even uitleggen.

Betech is opgericht in 1994 en werkt in de wereld die het de afgelopen 10 jaar erg zwaar heeft gehad. Seriematig draai- en freeswerk. Als ondernemer in de techniek heb ik de afgelopen tien jaar veel ondernemingen in dit segment zien vechten voor hun voortbestaan. De crisis vroeg uitzonderlijk veel uithoudingsvermogen. Het is een kaalslag geweest in de vier Noordelijke provincies, vooral in deze sector. Veel werk is met de globalisering naar lage lonenlanden vertrokken.

En toch flikken ze het!

Waar veel ondernemers in de verspaning na de crisis zwaar berooid waren, krijgt Betech in 2014 een onderscheiding van Graydon, ‘s Nederlands grote krediet-waakhond. Betech behoort dan tot de 3% meest gezonde bedrijven van Nederland. Vàn Nederland, en dat in de verspaning! Met een nuchtere glimlach en een ‘made in Holland’ vaantje troeft Betech met zijn prijzen diverse lage lonen concullega’s af op grote series. Er wordt volop geïnvesteerd en Betech groeit harder dan de markt.

Hoe is dat mogelijk?

Op de website lezen we: “Deze exponentiële groei is mogelijk gemaakt door 24/7 productie, waarvan 15 uur per dag onbemand, een zeer breed inzetbaar machinepark en vooral slim produceren. Dit is mede de reden waarom Betech uitgeroepen is tot ontwikkelpartner Industrie 4.0 van de Kamer van Koophandel.” Voorts lezen we: “In 2020 moeten alle Betech-divisies 24/7 geautomatiseerd produceren met een maximale arbeid toegevoegde waarde van 20%, in 2025 moet dit percentage terug gebracht zijn naar 15%.”

n

Plukt Betech nu al de vruchten van de 4e Industriële revolutie?

Bij het rondkijken in de productiehallen van Hoogeveen en Groningen vallen direct dingen op. Als eerste zien we alleen maar glimlachende mensen. Betrokken mensen die met hun vak bezig zijn. ‘Wij werken hier 24/7, en toch is rond 17.00u het parkeerplein leeg’, aldus onze enthousiaste gastheer Arjan Schuinder. ‘Voor ons is de kunst de specialist overdag zijn vak te laten uitoefenen, zodat ’s nachts het repeterende werk wordt uitgevoerd.’ En het is waar. Overal zien we moderne hulpmiddelen als robots om het zware en repeterende werk te laten doen. De robot ontlast de mens, zodat die echt specialist kan zijn.

‘Onze specialisten werken graag met de robot doordat ze geen concurrentie ervaren van de robot. Ze weten dat vakmanschap niet wordt weg gerobotiseerd. Het gaat om het repeterende werk er omheen’, aldus Arjan. Een essentiële voorwaarde voor het slagen van robotisering. ‘Onze specialisten wisselen ieder jaar van machine. Ze weten maandag wat er die week geproduceerd moet worden. Onze specialisten delen hun week zelfstandig in. Doen ze het slim met ondersteuning van de robotproductie, dan houden ze tijd over.’ Ons systeem werkt nu zo efficiënt, dat we zelfs concurrerend zijn met landen als Roemenië, Turkije, China en India. Onze mensen maken het verschil, met automatisering als verlengstuk. En Betech is nog lang niet klaar. De volgende stap is Smart Industry: een volledig digitale stroom van order tot productie en van productie tot aflevering.

ge24/7 geautomatiseerde productie

Door robotisering heeft Betech de productiviteit per werknemer kunnen opvoeren. Betech heeft daardoor een veel sterkere concurrentiepositie. En die groei zorgt weer voor meer werkgelegenheid voor zowel de mens als de robot.

Een prachtig staaltje: ‘made in Holland’!

Laurens Snoek

Fencx | Engineering Movement

Klik hier om het originele artikel te lezen.